2 Ağustos 2009 Pazar

Nişanlılık Dönemi

Medeni kanunumuza göre "nişan" evlenme vaadi ile iki ayn cins insanın yaptıklan sözleşmedir. Bu dönem, taraflann birbirlerini daha iyi tanımalan için imkan sag-lar. Bu dönemde nişanlılar,
ortak düşünce ve zevklerini gözleme, akrabalan ile tanışma ve evlilikleri ile ilgili planlar yapma fırsatı bulurlar.
Nişanlılık mutlak evlenmeyi gerektirmez. Bu dönemde, yapılması düşü¬nülen evliliğin sağlıksız ve mutsuz olacağı görüşü ortaya çıkmışsa, nişan bozulur, evlenme vaadi ortadan kalkar, Bu sebeple, nişanlık döneminde çiftler, kendilerini, olduklarından farklı göstermeye çalışmamalı, karşı tarafa gerçek düşüncelerini söylemeye ve kişiliklerini göstermeye çalışmalıdırlar. Bunun aksi, insanın kendisini ve müstakbel eşini kandırmak olur.
Bazı kişiler "evlilikte keramet vardır" görüşü ile nişanı bozmak isteyen çiftleri evlenmeye zorlamaya çalışırlar. Bu zorlamanın kurulacak aile birliğinin iyiliğine olduğu söylenemez.
Bazı yörelerde evlilik öncesi dönemde sözü edilen konulardan biri de "başlık" parasıdır. Başlık, evlenmek isteyen erkeğin, evlenmek istediği kızın ailesine verdiği paradır. Başlık yüzünden pek çok çiftin evlenemediği, birçok genç kızın istemediği halde, istenilen miktarda parayı sağlayan bir kişiye verildiği ve böylece mutsuz evlilikler yapıldığı bilinen bir gerçektir. Bugünkü toplum yapımıza tamamen ters düşen başlık verme uygulamaları giderek azalmaktadır. Bu uygulamanın tamamen ortadan kaldınlmasına çalışmak bir. yurttaşlık görevi sayılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder