2 Ağustos 2009 Pazar

Akraba Evliliğinin Zararları Nelerdir

Bazı hastalıklar kalıtsaldır. Yani, ana¬babalardan çocuklara geçer. Zeka geriliğinin bazı türleri, enzim eksikliğine bağlı bazı hastalıklar, yarık dudak (tavşan dudak) gibi vücut anormallikleri, bazı kan hastalıkları bunlara örnektir.
. Ailevi hastalıkların bazılan, ana veya babada görünür bir şekilde olmasa bile, anne veya baba bu hastalığın genini kromozomlarında taşıyor olabilir. Eğer bu hastalığı ebeveynlerden yalnızca birisi taşıyorsa, doğacak çocukta hastalık ortaya çıkmayabilir. Fakat doğan .çocuklann bazıları da, anne ve
babaları gibi hastalığı kendi çocuklarına geçirmek üzere .taşırlar. Eğer hem
anne hem de babaaynı hastalık genini taşıyorsa, bunlardan doğacak çocuklarda hastalık ortaya çıkar. Aynı geni taşıyan bir erkekle' bir kadının evlenmesi, nadir olabilecek bir rastlantıdır. Fakat teyze, hala, amca, dayı gibi yakın akraba çocuklan ile evlenme durumunda bu rastlantının şansı artar. Çünkü, evlenmeler aynı kan bağından (sülaleden) dir ve bu sülalede hastalık geni bulunmaktadır. Kardeş çocuklarının evlenmelerinde yasal bir engel olmamakla birlikte yakın akrabalar, evlenme kararını verirken titiz davran¬malı, hatta gerekiyorsa bir sağlı~ kuruluşuna başvurmalıdırlar.
Medeni kanunumuz, kişilerin, amca,. dayı, hala, teyze gibi birinci derece akrabalarla evlenmelerini yasaklamıştır. Öte yandan, "Umumi Bıfsızsıhha Kanunu" na göre, evlenmek isteyen çiftler sağlık muayenesinden geçmek
. zorundadırlar.

Nişanlılık Dönemi

Medeni kanunumuza göre "nişan" evlenme vaadi ile iki ayn cins insanın yaptıklan sözleşmedir. Bu dönem, taraflann birbirlerini daha iyi tanımalan için imkan sag-lar. Bu dönemde nişanlılar,
ortak düşünce ve zevklerini gözleme, akrabalan ile tanışma ve evlilikleri ile ilgili planlar yapma fırsatı bulurlar.
Nişanlılık mutlak evlenmeyi gerektirmez. Bu dönemde, yapılması düşü¬nülen evliliğin sağlıksız ve mutsuz olacağı görüşü ortaya çıkmışsa, nişan bozulur, evlenme vaadi ortadan kalkar, Bu sebeple, nişanlık döneminde çiftler, kendilerini, olduklarından farklı göstermeye çalışmamalı, karşı tarafa gerçek düşüncelerini söylemeye ve kişiliklerini göstermeye çalışmalıdırlar. Bunun aksi, insanın kendisini ve müstakbel eşini kandırmak olur.
Bazı kişiler "evlilikte keramet vardır" görüşü ile nişanı bozmak isteyen çiftleri evlenmeye zorlamaya çalışırlar. Bu zorlamanın kurulacak aile birliğinin iyiliğine olduğu söylenemez.
Bazı yörelerde evlilik öncesi dönemde sözü edilen konulardan biri de "başlık" parasıdır. Başlık, evlenmek isteyen erkeğin, evlenmek istediği kızın ailesine verdiği paradır. Başlık yüzünden pek çok çiftin evlenemediği, birçok genç kızın istemediği halde, istenilen miktarda parayı sağlayan bir kişiye verildiği ve böylece mutsuz evlilikler yapıldığı bilinen bir gerçektir. Bugünkü toplum yapımıza tamamen ters düşen başlık verme uygulamaları giderek azalmaktadır. Bu uygulamanın tamamen ortadan kaldınlmasına çalışmak bir. yurttaşlık görevi sayılmalıdır.

Evlenme Kararı Nasıl Verilir

Evlilik sorumluluklan olan bir birliktir.
Evlenmeye karar veren kişinin bu sorumluluklara önceden hazır olması gerekir. Kişiler, bu olgunluğa erişip erişmediklerine kendileri karar vermeli¬dir
Ancak, sağlıklı bir evlilik kurabilmek için; belirli bir kronolojik olgunluga (yaşa) erişmiş olmanın yanı sıra, kişinin, eğitimini tamamlamış, gelir sağlayan bir işe sahip olmuş ve askerlik gibi aile ortamından uzunca bir süre ayn kalmasına sebep olarakgörevlerini tamamlamış olması, toplumu¬muzca aranılan hususlardır.
Aynca, kanunlarımızda, evlenebilmek için aranan şartlar vardır.. Evlen¬me yaşı bunlardan biridir. Kanunlanmıza göre 18 yaş kişiyi reşit kılar...
Evlenme dahil özlük haklannı kullanma hakkı verir. Erken evlenme aile sağlığı açısından birçok sorun doğar. Henüz kişilik özellikleri tam belirlen¬meden girişilen evliliğin mutlu ve uzun ömürlü olması şüphelidir. Hele çocuk sahibi olup ana-babalık sorumluluğunu üstlenme, çok genç çiftler için büyük zorluklar doğurabilir.
Erken yaşta evlenme yanısıra, müstakbel eşler arasındaki aşın yaş farkı, eş seçiminde aile büyüklerinin baskı yapmalan gibi faktörler de evlilik
üzerinde olumsuz etkiler yapmaktadır.

Evlilik Nedir

Türk Medeni Kanununda evlilik, "karşı cinsten iki insanın yasal olarak geçerli hayat ortaklığı" diye tanımlanmaktadır. Aynı anda birden çok eşle evlenme (poli~ami) kanunlarımızda kabul edilmez.
Sağlıklı bir evlilik kurmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar
vardır:


Konunun devaamını sitemizde detaylı olarak bulabilirsiniz.

Ailenin Eğitim Görevi

Çocukların eğitimi ve yetiştirilmesi ailede başlar, okulda ve çevrede sürer. Aile, en etkili eğitim kurumudur. Kişilik, aile ortamında gelişir. Çocu14ann eğitimi yönünden babanın olduğu kadar annenin önemi de büyüktür. Çünkü, küçük yaşlardan başlayarak çocuğun en yakını annedir. Ayrıca, çocuğun bakımı, beslenmesi gibi konularda da anne en öndedir. Bu sebeple, bir toplumu oluşturan bireylerin kişiliklerinin oluşmasında anne temel unsurdur. Bu yüzden sosyologlar, bir toplumun sosyal kalkınmışlığını, o toplumdaki kadınlann eğitim düzeyleri ve toplum içindeki yerleri ile ölçerler. Kadınlarımızın eğitimlerine ne kadar önem versek yeridir.