23 Temmuz 2009 Perşembe

Alkol Ve Beslenme

Alkolün iştahı arttırdığı sanılır. Alkol içenler nitelik olarak değil, nicelik olarak çok yerler. Vücudumuz kötü ve yararsız bir yakıt almıştır. Birlikte yenilen kuru yemiş vb. yağlı ve yine yararsız ısıveren maddelerin alınması, yangının üzerine alev püskürtmekten başka bir şey değildir. Midenin iç yüzeyini kaplayan mukoza tabakası üzerindeki tahriş edici etkisiyle alkolik¬lerde doyma duygusu da azalır ve alabildiğine yiyen, sağlıksız kişiler haline gelirler. Alkolün beyin üzerindeki olumsuz etkileri sağlıksız ve yararsız besinlere olan eğilimleri arttırır. Kişi alkol aldıktan sonra hiçbir şey yemek istemez; başı ağrır; midesi bulanır. Vücudun, alkolün zararlı etkilerinden bir kısmını da olsa azaltabilmek çabası içerisinde bulunduğu dönemde, temel besinlerden hiçbirisi alınamadığından, alkolün yüzlerce zararına bir yenisi daha eklenmiş olur. Alkolün sağlık ve iştaha hiçbir olumlu katkısı yoktur. Karaciğer, alkolün işlenmesi ve zararlı yan ürünlerinin uzaklaştırılabilmesi için bütün kaynaklarını seferber eder. Kısa sürede yorulan karaciğer artık, görevini yapamaz duruma gelir, sertleşir. Buna siroz, hastalığı diyoruz.

Bu hastalıkta karaciğer, önce alabildiğine büyür, sonra büzülerek sertleşir. Siroz hastalığı başka sebeplerle de meydana gelebilir. Ancak, alkol içenlerde siroz olma ihtimali sekiz defa daha fazladır. Bu durumdaki karaciğer artık görevini yapamayacağından kişi, hayatını kaybedebilir.

Alkoliklerde, 'başlangıçta, karaciğerde yağlanma görülür. Bu, karaciğe¬rin görevlerini yapabilmesini engelleyen bir durumdur. Karaciğer bir takım zararlı maddeleri zararsız duruma getirerek safra ile atar. Ama yağlanmış karaciğer bu görevi yapamayacağından zararlı maddeler doğrudan kana karışır. Bunlar, beyin ve diğer merkezi sinir sistemi bölümlerini etkileyerek kişinin düşünme yeteneğini de azaltır.
Her beş alkolikten birinde, vitamin eksikliği görülür. Tiamin (B1) eksikliği, beriberi denen sinir sistemi hastalığına sebep olur. Niasin eksikliği ise, deride ve sinir sisteminde bozukluklar yaratarak el ve ayak felçlerine yol açan pellagra hastalığına sebep olur.

Bir kısım içkilerin vitamin içerdikleri doğrudur. Mesela, birada B grubu vitaminler vardır. Ancak, bir bardak bira ile alınan B vitamini, onun vücutta işlenmesi sırasında gerekli olan vitamini karşılayamadığı gibi, onun onda biri bile değildir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder