23 Temmuz 2009 Perşembe

Alkolun Etkileri Nelerdir

Alkol, alındıktan kısa bir süre sonra mideden emilerek kana karışır. Alkol sindirilmez, hiç bir kimyasal değişikliğe uğramadan doğrudan kana karışır. Emilimi midenin alt bölümünden olduğundan, barsağa geçmez. Besinlerle karıştığında emilimi biraz yavaşlayabilir. Kan, alkolü beyne, karaciğere, kaslara ve vücudun diğer organlarına iletir. Vücut bunu işlemek zorundadır. Alkolün işlenmesinden sonra bol miktarda ısı oluşur. Bu ısı, hiçbir zaman canlılığın gerektirdiği olayların sürdürülmesi için kullanılmaz.
Bu ısı, vücudun ısınmasına da katkıda bulunmaz, ava giden kişilerin veya soğuk havalarda alkol alınmasıyla duyulan sıcaklık duygusunun ilk sebebinden birisi, oluşan bu ısıdır. Bu ısı, vücut sistemlerine yararlı bir ısı değildir. Sıcaklık duygusunun diğer sebebi de, alkolün kılcal damarları genişletmesi ve kanın vücutta oluşan bu yararsız ısıyı dışarıya verebilmek için buraya hücum etmesidir. Alkol, aslında, insanları soğuktan koruyucu değil, aldatıcı bir sıcaklık hissi vermesi sebebiyle donmayı kolaylaştıran bir etkendir. .
Vücutta işlenmeyen, yani oksitlenerek ısıya çevrilmeyen alkol ne olur: Bu alkolün bir kısmı akciğerlerden buhar halinde dışarı atılır. Alkol içenlerin nefesinin alkol kokmasının sebebi budur. Yani, bu alkol kokusu, mideden değil, akciğerlerden gelmektedir. Alkolün bir kısmı ise, ter bezlerinden, deri birlikte atılır. Diğer kısmı ise, vücudu idrarla terk eder.
Alkol, midede ülser gibi zararlı etkiler gösterir. Ayrıca, vitamin kaynakları alkolü işlemek amacıyla tüketildiğinden gerekli vücut olayları için kullanılacak vitamin kalmaz. Sinirlerde iltihabi değişiklikler görülür. Bunlar, reflekslerin azalmasına, görme, işitme, dokunma gibi duyuların zayıflamasına sebep olur.
Alkolden beyincik de etkilenir. Beyincik, dengemizi yönlendiren organdır. Alkol alanların sallanarak, yalpalayarak yürümelerinin (sarhoş yürümesi) sebebi beyinciğin denge üzerindeki etkisinin kalkmasıdır.
Alkol, ruhsal ve fiziksel çöküntüye sebep olur; kişileri kendine bağımlı kılar; sürekli karamsar ve yorgun insanlar haline getirir. Alkolün, davranış üzerinde,de olumsuz etkisi vardır. İnsanlar, tehlike belirtisini gördüklerinde hemen bir savunma tepkisi gösterirler. İnsanın, sinirleri, beş duyusu ve beyni ne kadar sağlıklı çalışırsa, kişinin tepki süresi de o kadar kısa olur. Oysa alkoliklerde, tepki süresi uzar, alkollü dönemde ileri derecede kaybol Alkollü kişilerin kesinlikle araba kullanmamaları gerektiğini hepimiz biliriz. Çünkü, tepki süreleri uzadığından, acil bir durumda doğru davranış gösteremediklerinden, hem kendilerinin hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atarlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder