23 Temmuz 2009 Perşembe

Ergenlik Çağında (Döneminde) Kız Çocuklarda ki Değişimler

Cinsel olgunluğa erişen bir kızda, fiziksel ve ruhsal değişiklikler ortaya
çıkar. Vücutta keskin çizgiler kaybolmaya, kollar, bacaklar, kalçalar ve göğüsler bir kadında olduğu gibi biçimlenmeye, koltuk altında ve cinselorgan çevresinde kıllanma ve yüzde sivileeler görülmeye başlar. Bunlar ikincil değişikliklerdir. Asıl önemli değişiklik, yumurta hücresinin olgunlaşması ve adet kanamalarıdır.
Kızlar genellikle 10 - 13 yaşlarında ilk Adetlerini (aybaşı) görürler. Bazııarinda ise adet görme 15 - 16 yaşlarında olur. Yumurtanın olgunlaşması, yumurtalıktan ayrılması ve adet kanamasının olması olaylarının tümüne birden "adet döngüsü" denir. Bir Adet döngüsüortalama 28 gündür. Erişkin bir kadının yumurtalıkıarından her ay (28 günde bir) bir yumurta atılır. Buna yumurtlama (ovulasyon) denir. Bu yumurta erkek hücreleri (sperm) ile birleştiği takdirde gebelik meydana gelecektir. Bir başka deyişle ~rişkin bir kadının ayda bir kez gebe kalma şansı vardır. Gebelik rahirnde gelişe'teği için rahmin her ay muhtemel bir gebelik için hazırlıklı olması gerekir. İşte bu sebeple, yumurtalıkta yumurta.hücresi gelişirken, öte yandan rahim duvarın¬da bir kalınlaşma olayı devam eder. Eğer kadın, o ay gebe kalmazsa rahimdeki bu kalın tabakaya gerek kalmamıştır. Bu sebeple bu tabakanın dışarı atılması grekir. Bu atılma sırasında kanarna olur. Bu olaya Adet kanaması denilir. Diğer bir deyimle adet kanaması, rahim içinde her ay meydana gelen tabakanın ve yumurtanın dışarı atılmasıdır. Adet kanamala¬n, kadın 45 (bazen 4!}) yaşına gelinceye kadar her ay devam eder. Gebelikten başka, bazı hastalıklarda ve ruhsal sıkıntılı durumlarında Adet kanamaların¬da aksamalar görülebilir.
Adetler yem başladığında, adet döngüsünün süreleri düzensizleşir. Bu düzensizlik bazen, 2 - 3 yıl devam eder. Düzenli Adetler başladıktan sonra genellikle 28 günde bir Adet kanaması olmakla birlikte bazı kadırilarda bu süre biraz daha kısa veya uzun olabilir. Her Adet kanaması yaklaşık 3 - 5 gün

sürer. Kanarnanın birinci günü, bir sonraki Adet döngüsünün ilk günüdüdür. Haslıklar, sinirlilik, ruhsal sıkıntılar, yolculuk, yorgunluk, iklim değişiklik¬leri ve diğer bazı nedenler Adet kanamalarının düz Emini bozabilir. Her adet döngüsünde, rahim duvan ka1ınlaşır. Eğer o döngd içinde gebelik meydana. gelmezse Adet kanam8s1 olur. Yumurta döllenirse, gebelik başlar ve gebelik süresince adet kanaması olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder