23 Temmuz 2009 Perşembe

Alkolizm Alkol Nedir

Çoğu kişi, arkadaşlarından görerek alkole başlar. Sağlıklı düşünen bir kişi kötü alışkanlıkları olanları değil, iyi davranışları Örnek almalıdır. Bazı alkolikler, içki içmenin, toplum içince kendilerine saygınlık kazandıracağını ileri sürerler. Bazıları, yalnızlıktan, üzüntüden veya neşeden içtiklerini söylerler. Bunların hiçbiri gerçek sebep değildir. Gerçek sebep, alkol bağımlı¬lığıdır. Alkolizm, kişilerin alkolün pençesine düşerek artık, alkol almadan duramamalarıdır. Bu kişiler, şu veya bu gerekçe ile alkol almak için fırsat kollarlar. Alkolikler, gelirlerinin bir kısmını sürekli alkole verirler. Böylece, ekonomik durumları bozulur. Çevreleri ile ilişkilerini bozarlar. Toplumdaki yerlerini yitirirler. Bunlarda suç işleme eğilimleri yüksektir. Çoğu gazete haberinde, "sarhoştum, birden sinirlendim, gerisini hatırlamıyorum" şeklin¬deki çaresizlik ifadelerini okuruz. Bütün bunlar, alkolün sonuçlarıdır. Böyle kişiler, yalnızca aileleri için değil, aynı zamanda toplum için de birer sorundurlar. ¬
Alkolik kişiler, psikolojik olarak alkole bağımlıdırlar. Ancak, zararlarını anlayıp hekimlerin yardımlarını isterlerse alkolün pençesinden kurtulabilir¬ler. Yoksa bu kişiler kısa sürede hayatlarını yitirirler.
Alkolizmde en önemli husus birçok alkol tutkununun, içkiye olan düşkünlüklerini sorun olarak kabul etmemeleri ve durumlarını birtakım geçersiz mazeretin arkasına sığınarak geçiştirmeye çalışmalarıdır. Alkolizmden kurtulmak için, alkoliklerin bir arada bulunduğu ve birbirlerine alkolü bırakma konusunda destek oldukları kuruluşların da yararı olabilir.
Alkolü bırakmak isteyenler, önce kendilerini sarhoş edecek kadar içmekten vazgeçmeye çalışmalıdırlar. İçki konusunda yarışmaktan kaçınma¬lı, içki ikramlarını reddetmeyi alışkanlık haline getirmeli, sevinç, üzüntü gibi durumları, içki içmek için bahane etmemelidir. Alkolü, bütün bunlara rağmen bırakamıyorlarsa, ilgili sağlık kuruluşlarına başvurmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder